Veel gestelde vragen


AED


  • Wat is een AED?

    De afkorting AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Dit betekent niets meer dan een draagbaar apparaat wat door middel van het geven van een schok het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand.

  • Wat doet een AED?

    De 'D' in AED staat voor Defibrillator. Wanneer een AED aan een patiënt wordt gekoppeld zal deze zoeken naar een schokbaar hartritme. Vindt de AED zo'n hartritme dan zal de AED gaan schokken, ook wel defibrilleren. Bij het geven van een schok hoop je het hart weer te resetten en weer normaal te laten kloppen.

  • Is een AED verplicht?

    Nee, een AED is niet wettelijk verplicht. Binnen bedrijven wordt wel verwacht dat werkgevers een veilige werkomgeving creëren met de daarbij behorende veiligheidsmiddelen. Een AED wordt niet specifiek genoemd, maar een AED draagt zeker bij aan de veiligheid van medewerkers. 

  • Is een AED gevaarlijk?

    Nee, een AED is niet gevaarlijk. Een AED geeft alleen een schok af als de AED een schokbaar hartritme analyseert (ventrikelfibrilleren) en zou nooit een schok geven bij bijvoorbeeld een normaal hartritme als die van u op dit moment. 

  • Mijn AED is gebruikt bij een reanimatie, wat moet ik nu doen?

    Een AED waarvan de elektroden zijn gebruikt kan nooit nogmaals gebruikt worden. In sommige gevallen moet ook de batterij vervangen worden. Het is ook mogelijk dat een behandelend arts van de patiënt vraagt om de gegevens van de AED. Wij kunnen de AED uitlezen en de data versturen naar het ziekenhuis. In het uitleesbestand van de AED kunnen wij ook zien hoe er is gereanimeerd en dit kan eventueel weer besproken worden met de betrokkenen burgerhulpverleners. 

    Als u AED bij ons in onderhoud is zullen wij binnen 24 uur de AED weer in orde maken of een werkend ruil-apparaat plaatsen.  

  • Ik wil graag een AED aanschaffen, welke AED is geschikt?

    Wij hebben een selectie gemaakt van een aantal AED’s waar wij mee werken. Om u een passend advies te geven over welke AED geschikt is voor u kan er altijd contact met ons opgenomen worden. Samen kunnen we kijken welke AED het meest geschikt lijkt en kunnen wij u vrijblijvend een passende offerte opsturen. 

  • Kan een AED gebruikt worden bij iemand met een pacemaker/ICD?

    Een AED heeft, behalve een teken van leven van de patiënt (bewustzijn, ademhaling), geen contra-indicaties. Dat betekend dat de AED in alle gevallen geplakt mag worden bij een patiënt die buiten bewustzijn is en geen, of geen normale ademhaling heeft. Is er sprake van een pacemaker, ICD of vergelijkbaar apparaat dat bij de patiënt aanwezig is, dan is het belangrijk om zoveel mogelijk te vermijden dat de elektroden van de AED over de apparaten worden heen geplakt. Vaak zijn de apparaten te zien door een kleine bobbel/bult onder het huidoppervlak. Vaak zitten dit soort apparaatjes echter links boven op de borstkas waardoor er geen hinder is bij het plakken van de elektroden. 


AED BUITENKAST


  • Wat is de beste locatie voor een buitenkast is onze buurt?

    Het mooist is als de AED zo centraal mogelijk hangt en zo groot mogelijk deel van de buurt dekt. Let hierbij bijvoorbeeld ook op éénrichtingsstraten. Met Google Maps kunt u precies zien hoe ver een afstand lopen of fietsen is. Kijk bij onderstaande vraag om te kijken waar er verder rekening mee gehouden moet worden bij het plaatsen van een AED-kast. 

  • Waar moeten er rekening mee gehouden worden met het plaatsen van een buitenkast?

    Bij de plaatsing moet er rekening gehouden worden met een aantal zaken. De plek moet goed zichtbaar/kenbaar zijn en er moet elektriciteit aanwezig zijn. De muur waar de kast geplaatst wordt moet zo egaal mogelijk zijn zodat de kast mooi recht hangt en de klep gemakkelijk opengemaakt kan worden. Om ervoor te zorgen dat de kast goed recht hangt kan eventueel de kast eerst op een houten buitenplaat bevestigd worden, vervolgens op de muur. Voor het beste behoud van de AED en de kast raden wij ook aan de kast op een plek te hangen die niet in de volle zon staat. 

  • Moet er een pincode op de kast zitten?

    Nee, er zijn AED-buitenkasten met en zonder pincodeslot. Het is net wat u beter lijkt bij u in de buurt. De kasten zonder pincode zijn echter wel vaak voorzien van een luid akoestisch alarm waardoor de AED niet onopgemerkt meegenomen kan worden. Als de AED is aangemeld bij HartslagNu en zit de AED in een buitenkast met pincodeslot dan zal de pincode vermeld worden in de sms-oproep. 

  • Mijn AED buitenkast doet het niet/heeft een storing, wat kan ik hier aan doen?

    Wellicht kan de storing opgelost worden. U kunt ons altijd even bellen om te kijken of we het kunnen oplossen. 

  • Hoeveel stroom verbruikt een AED buitenkast?

    Een AED buitenkast verbruikt gemiddeld €35,- tot €40,- aan stroom per jaar. 


REANIMATIE


  • Waar kan ik een reanimatiecursus volgen?

    Sinds januari 2021 organiseren wij zelf geen reanimatiecursussen meer. Wij kunnen u doorverwijzen naar Andries Fokkema en Robert van Foeken. 


    Andries Fokkema – Fokkema's Trainingen Marsum

    Robert van Foeken – Veiligheid Trainingen Friesland


    Zie ook de pagina 'Cursussen' bovenaan de website. 


  • Hoe vaak moet ik een herhalingscursus volgen?

    De houdbaarheid van een reanimatiediploma verschilt per aanbieder. Wel raden wij jaarlijkse herhaling aan zodat de stof niet te ver weg zakt. 

  • Ik heb gereanimeerd en heb hier een vraag over, waar kan ik terecht?

    Als u vragen heeft over een reanimatie kunt u altijd contact met ons opnemen, er over praten is altijd goed! Wanneer u AED door ons is uitgelezen kunnen we ook aan de hand van het uitleesbestand van de AED de reanimatie met u bespreken. 


VERBANDMIDDELEN


  • Zijn verbandkoffers verplicht in mijn organisatie?

    Binnen bedrijven (eenmanszaken uitgesloten) zijn verbandkoffers verplicht volgens de Arbowet. Daarnaast moet ook de inhoud aan regels voldoen en moet de koffers gekeurd worden. Een verbandkoffer is namelijk een essentiële tool voor de BHV’er. 

  • Welke verbandmiddelen zijn essentieel voor thuis?

    Wij hebben een speciale verbandkoffer voor dagelijks gebruik met daarin de benodigde verbandmiddelen voor ongelukjes binnen en om het huis. U kunt contact met ons opnemen voor meer informatie. 

  • Kan ik ook losse verbandmiddelen bij jullie kopen?

    Ja dat kan! Wij hebben een uitgebreid assortiment aan verbandmiddelen. Een deel van het assortiment staat op onze website (Verbandmiddelen -> Losse verbandmiddelen). Staat het artikel wat u zoekt er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Share by: